Találatok: 4140

Diabéteszeses makulaödéma

Intravitreális anti-VEGF kezelés  

A diabétesz előfordulása a WHO adatai szerint 1980 óta négyszeresére emelkedett, világszerte összesen több mint 400 millió embert, a 18 év feletti populáció 8,5%-át érinti. Az előrejelzések szerint ez a növekedés a jövőben tovább folytatódik. Diabéteszes betegekben a látásromlás leggyakoribb oka a diabéteszes makulaödéma (DMO). Az éleslátásért felelős retina területén kialakuló folyadékgyülem oka a cukorbetegség során károsodott,. ill. újonnan képződött kis erek megváltozott áteresztőképessége.A folyamat hátterében a proszta­glan­dinok és az éreredetű növekedési faktor (VEGF) fokozott képződése áll.
Az állapot kezelésére több módszer is rendelkezésre áll: a hátsó pólus korábban arany standardnak számító lézerkezelése mellett bizonyos esetekben vitrec­tomia is szóba jön, de az utóbbi időben egyértelműen a különböző gyógyszeres lehetőségek, a szembe juttatott  glüko­kor­tikoidok (Triamcinolone / Vitreal-S, stb) és az anti- VEGF- antitestek (Bevacizumab / Avastin, Ranibizumab / Lucentis, Aflibercept / Eyelea) jelentik a leghatékonyabb kezelést.

Az Optofarm/Optolens keretében 2015-óta alkalmazunk intravitreális anti-VEGF ill. glükokortikoid injekciókat diabéteszes ma­ku­laödéma kezelésére. Felmérjük és folyamatosan követjük a páciensek látásélességét, a retina álapotát – ismételt optikai koherecia tomográfiás vizsgálatokkal (OCT), illetve szükség szerint  javasoljuk és elvégezzük az injekciós kezeléseket, újrakezeléseket.

Dr. Elekes Ella Mária