Accesări: 5112

Milyenek ma a szemüvegek?

A lencsék skálája nagymértékben megnövekedett:  vannak monofokális (egyfokuszú), bifokális (kétfokuszú), progresszív (többfókuszú) lencsék, vannak a színes, besötétülő és fényvisszaverő lencsék is. Néha, maga a keret kiválasztása sem egyszerű. A szemüveg jól viselhető, könnyen karbantartható és hatékony kell legyen. Fontos a felhasználóval történő, a felhasználás körülményeit (elvárt látási távolság/-ok, fényviszonyok, dinamikus tényezők) és a felhasználó adottságait (egyéni fénytörési- és színtévesztési hibák, egy- vagy két-szeműség, térlátás, látótérmódosulás, esetleges szembetegségek) érintő körültekintő egyeztetés.  Természetesen léteznek olyan technikai eszközök, „okos szemüvegek” amelyek a normál érzékszervi határokon túli érzékelést tesznek leketővé, pl. infravörös tartományban működő „sötétben látó” szemüveg, folyékony kristályos  automatikus fokuszváltó vagy pislogást kiváltó szemüvegek, panoramikus látást adó vagy a szemüvegre vetíthető egyéb információkat tartalmazó digitális eszközök amelyek elterjedése inkább sajátos területekhez kapcsolt. Természetesen, ezek elérhetősége és az áruk is teljesen más kategóriába tartozik.

Kinek kell szemüveg, és kinek kell kontaktlencse?

A kettő nem kizáró jellegű. Lehet váltakozva viselni. A lényeg a pontos felmérésen alapszik, vagyis alkalmas-e a felhasználó a kontaktlencse vagy a szemüveg viselésére és van kellő motiváltsága a plusztevékenység pontos, rendszeres elvégzésére. A széles körben ismert esztétikai okok (nem szereti a szemüveget, szemszínt változtatna, bizonyos szakmák) mellett fontosak az orvosi javallatok (szaruhártyabetegségek, két szem közti igen nagy törőerőkülönbség, tompalátás megelőzése, stb.), valamint a speciális munkahelyi vagy sportolási körülmények. Jelenleg, a szemüvegekhez hasonlóan, a kontaktlencsék skálája is megnőtt. Lehetnek mono- és multi-fokálisak, torikusak (un. cilinderes dioptriák esetén), színesek, szivárványhártyapótlók, félkemény szaruhártyamodellezők, terápiásak. Fontos a fokozott követés és a megbízható minőségű (esetleg drágább) kontaktlencsék alkalmazása a szaruhártya megbetegedéseinek elkerülése végett.

Mindenképpen beszélnünk kell a napszemüvegekről. Az élettani haszna a szem fénytraumájának csökkentése a látható és az ultraviolet tartományban (színes, polaroid naplencsék, fényre sötétedő heliomatikus „okos” lencsék). Itt is jó odafigyelni a minőségre. Orvosi javallattot képeznek a gyulladásos szembetegségek, műtét utáni állapotok, ideghártyabetegségek.

Manapság sok az „okos” dolog: okos cipőről, okos telefonról, okos karkötőről, okos ágyról, és persze okos szemüveg. Milyen lesz a jövő szemüvege?

Sok embernek jelent problémát az, hogy a mindennapi tevékenységeikben cserélgetniük kell a szemüveget. Amerikai kutatók kifejlesztettek egy olyan szemüveget/eszközt amely úgy viselkedik, mint egy fényképezőgép lencséje. Figyeli, hogy viselője hová néz, és úgy állítja be a lencsét, hogy mindenhová jól lásson. Ezt a szemüvegbe beépített akkumulátor és infravörös távolságmérőt, valamint a lencsék áramvezetésre alkalmas felületi kezelése teszi lehetővé. Természetesen, ez folyamatos fejlesztés alatt áll.

Mindezek alapján elmondhatjuk, hogy a modern orvostudományon belül a szemészet is maximálisan támaszkodik a digitális világ adta lehetőségekre, előnyökre amelynek végső nyertese a felhasználó, a páciens.

Dr. Elekes Ella Mária