Modern szemészeti eszköztár

A szemészet és a digitális technika kölcsönhatásának eredménye a modern diagnosztikus és terápiás eszköztár. A modern diagnosztikai- (kórisme) és terápias eszközök nagy mennyiségű adathalmaz megszerzésére, feldolgozására és tárolására , ill. kül. nagyon pontos terápiás beavatkozások elvégzése képesek. Alkalmazási területek: szemészeti lézerek, ultrahang és más képalkotó eljárások.

  • Az ultrahangos szemészeti vizsgálatok nagy mértékben elterjedtek, annál is inkább mivel nem-invazív jellegűek. Az ultrahangos képalkotás tályékozódni enged a szem belsejéről és a szemgödörről, illetve a keringési viszonyokról (UH-Doppler) akár nem-átlátszó közegek esetén is. Egy másik jelentős alkalmazási területe az ún. biometria, amely elengedhetetlen a szürkehályogműtétekkel kapcsolatos műlencsetervezéskor. A mai klasszikus szürkehályokműtét, a fakoemulzifikáció is az ultrahang energiáját használja az elszürkült szemlencse feldarabolásához.
  • A lézerek hatalmas segítséget, előrelépést jelentenek a képalkotó diagnosztikában. A lézerfénysugár tulajdonságai alkalmassá teszik arra, hogy un. „non-invaziv” (sérülés mentes) módon a szem átlátszó közegeiről és a szemfenékről igen nagy pontosságú, szinte szövettani felbontású (sejt-szintű) képet nyerjünk (oculáris coherencia tomográfia – OCT, angio-OCT; scanning laser oftalmoszkópia és áramlásmérés – SLO és SLDF; retinatomográfia). Ehhez, természetesen nagy kapacitású számítógépekre és jól megírt programokra is szükség van, amelyek ugyancsak a digitális világ és a fejlődő orvostudomány hozadékai. Hasonlóan, lézerfénnyel valósul meg az optikai biometria/műlencsetervezés.  A kórismében játszott szerepük nyomán születtek meg a modern kezelési elvek, a jobb követhetőség és prognosztika (előrejelzés) a cukorbetegség(ér- és ideghártya-elváltozások), a szemfenéki érmegbetegedések (elzáródások, érújdonképződések, vérzések), valamint az ideghártyát érintő más megbetegedések (retinaszakadás – leválás, degeneratív, genetikai és daganatos elváltozások) esetében..
  • A terápiás alkalmazások a szemfenék egyes területeire vagy az egészére vonatkozó lézerkezeléseket (fotocoaguláció), valamint a szem elülső pólusán történő egyéb beavatkozásokat (zöldhályog különféle megoldásai, utóhályog kezelése) foglalják magukba.
  • A felszíni lézerkezelés másik fontos területe az un. refraktiv sebészet (fotorefraktiv keratektomia – PRK, lézeres intracorneális keratomileusis/keratectomia – LASIK/LASEK, cross linking)  amely a szaruhártya törőerejét hívatott változtatni refraktív vagy medikális okokból.  
  • A lézerek szemészeti alkalmazásának legújabb vívmánya a szürkehályog sebészethez kötődik. Ez egy német-magyar közös fejlesztés eredménye ami akár nálunk, Romániában is elérhető.  
  • Az egyéb orvosi területekhez hasonlóan, a szemészetben is használatosak a  röntgen - Rtg, a komputer-tomográfia – CT, a mágneses rezonancia MRI, a PET-CT képi, valamint a nukleáris medicina egyéb funkcionális információkat szolgáló módszerei. Az információk két-, három- vagy négydimenziós feldogozása, tárolása, összehasonlíthatósága szintén a nagy teljesítményű komputerizált egységeknek, valamint az állandó fejlesztés alatt álló programoknak az eredménye.
  • Végül, de nem utolsó sorban  említeném a digitális technika szerepét a látási funkció pótlásában. A látásvesztés bizonyos, jól meghatározott eseteiben alkalmazható „műretina” egy, a retina központi része alá beültethető mikróchip, amely ép látóideg esetén  látási információkat iniciálhat (fény, alak, mozgás).

Dr. Elekes Ella Mária


Nyomtatás   E-mail