Blog

Modern szemészeti eszköztár

A szemészet és a digitális technika kölcsönhatásának eredménye a modern diagnosztikus és terápiás eszköztár. A modern diagnosztikai- (kórisme) és terápias eszközök nagy mennyiségű adathalmaz megszerzésére, feldolgozására és tárolására , ill. kül. nagyon pontos terápiás beavatkozások elvégzése képesek. Alkalmazási területek: szemészeti lézerek, ultrahang és más képalkotó eljárások.

  • Az ultrahangos szemészeti vizsgálatok nagy mértékben elterjedtek, annál is inkább mivel nem-invazív jellegűek. Az ultrahangos képalkotás tályékozódni enged a szem belsejéről és a szemgödörről, illetve a keringési viszonyokról (UH-Doppler) akár nem-átlátszó közegek esetén is. Egy másik jelentős alkalmazási területe az ún. biometria, amely elengedhetetlen a szürkehályogműtétekkel kapcsolatos műlencsetervezéskor. A mai klasszikus szürkehályokműtét, a fakoemulzifikáció is az ultrahang energiáját használja az elszürkült szemlencse feldarabolásához.
  • A lézerek hatalmas segítséget, előrelépést jelentenek a képalkotó diagnosztikában. A lézerfénysugár tulajdonságai alkalmassá teszik arra, hogy un. „non-invaziv” (sérülés mentes) módon a szem átlátszó közegeiről és a szemfenékről igen nagy pontosságú, szinte szövettani felbontású (sejt-szintű) képet nyerjünk (oculáris coherencia tomográfia – OCT, angio-OCT; scanning laser oftalmoszkópia és áramlásmérés – SLO és SLDF; retinatomográfia). Ehhez, természetesen nagy kapacitású számítógépekre és jól megírt programokra is szükség van, amelyek ugyancsak a digitális világ és a fejlődő orvostudomány hozadékai. Hasonlóan, lézerfénnyel valósul meg az optikai biometria/műlencsetervezés.  A kórismében játszott szerepük nyomán születtek meg a modern kezelési elvek, a jobb követhetőség és prognosztika (előrejelzés) a cukorbetegség(ér- és ideghártya-elváltozások), a szemfenéki érmegbetegedések (elzáródások, érújdonképződések, vérzések), valamint az ideghártyát érintő más megbetegedések (retinaszakadás – leválás, degeneratív, genetikai és daganatos elváltozások) esetében..
  • A terápiás alkalmazások a szemfenék egyes területeire vagy az egészére vonatkozó lézerkezeléseket (fotocoaguláció), valamint a szem elülső pólusán történő egyéb beavatkozásokat (zöldhályog különféle megoldásai, utóhályog kezelése) foglalják magukba.
  • A felszíni lézerkezelés másik fontos területe az un. refraktiv sebészet (fotorefraktiv keratektomia – PRK, lézeres intracorneális keratomileusis/keratectomia – LASIK/LASEK, cross linking)  amely a szaruhártya törőerejét hívatott változtatni refraktív vagy medikális okokból.  
  • A lézerek szemészeti alkalmazásának legújabb vívmánya a szürkehályog sebészethez kötődik. Ez egy német-magyar közös fejlesztés eredménye ami akár nálunk, Romániában is elérhető.  
  • Az egyéb orvosi területekhez hasonlóan, a szemészetben is használatosak a  röntgen - Rtg, a komputer-tomográfia – CT, a mágneses rezonancia MRI, a PET-CT képi, valamint a nukleáris medicina egyéb funkcionális információkat szolgáló módszerei. Az információk két-, három- vagy négydimenziós feldogozása, tárolása, összehasonlíthatósága szintén a nagy teljesítményű komputerizált egységeknek, valamint az állandó fejlesztés alatt álló programoknak az eredménye.
  • Végül, de nem utolsó sorban  említeném a digitális technika szerepét a látási funkció pótlásában. A látásvesztés bizonyos, jól meghatározott eseteiben alkalmazható „műretina” egy, a retina központi része alá beültethető mikróchip, amely ép látóideg esetén  látási információkat iniciálhat (fény, alak, mozgás).

Dr. Elekes Ella Mária

About us

Our company Optica Optofarm has been for your service for 30 years now.
We have 7 units in the county. Our well-trained medical team can perform cataract surgery, vision correction and another smaller surgeries as well.

We also can offer fashionable eyeglasses, frames, sunglasses, contact lenses, care products, and accessories.