Blog

Szemünk a digitális világban

A digitális forradalom gyökeresen megváltoztatta életünket. Európában naponta több mint 500 millió ember használ digitális eszközöket. A felnőttek több mint 90%-a legalább napi két órát, a 18-29 évesek több mint 50%-a legalább napi kilenc órát tölt ezek használatával. A laptopok, okostelefonok vagy táblagépek napi két órát meghaladó használata szemfáradtsághoz vagy számítógépes-látás szindrómához vezet, valamint egyúttal hát-, nyak-, fejfájást és egyéb tüneteket is előidéznek.

  • Fontos kijelenteni, hogy valójában az agyunkkal látunk (mentális kép). A jelen digitális világa a látásélesség javításával, a szem fénytörési, színlátásbeli, térlátásbeli tökéletlenségeinek javításával és kiegészítésével olyan eszközös hátteret alkot mely a normál élettani adottságokon túlmutat. Ezek gyakorlati alkalmazása részben széles körű, részben speciális tudományos-technikai célokat szolgál. 
  • A látásjavítással kapcsolatos forradalmi változás egyik mérföldköve a komputeres szemvizsgálat széles körű elterjedése volt. Ide tartozik még a kvantifikálható színlátás, kontrasztlátás, térlátás (látótér) és kétszemes látás vizsgálatának modern eszközös lehetősége. Ezzel párhuzamosan fejlődtek a látásjavító optikai, gyógyszeres és műtéti megoldások. Jelenleg a hangsúly a folyamatos általános egészségfelmérésen, a rendszeres szűrővizsgálatok elvégzésén, valamint a megelőzésen van.
  • A monitorok, az okostelefonok és a táblagépek órákon át való bámulásának sajnos megvan a következménye. Egy tanulmány szerint az "Y-generáció" (1980-1995) 68%-a szenved valamilyen „digitális szembetegségben”. Mit jelent ez a szemnek, és a látásunknak?
  • Az emberek minden korábbinál több időt töltenek a képernyők előtt. A munkavállalók, akik irodában dolgoznak, gyakran nyolc vagy több órát ülnek a gép előtt. Nemcsak a számítógépek, okostelefonok, táblagépek kísérik sokak életét, akár az ágyban, akár a reggelinél, ebédnél, akár munkába menet. Ma ez szinte járványszerű. Körükben már elemezhető az új életmód egészségügyi hatása. A képernyő folyamatos bűvölése nem marad büntetlenül, megvannak a negatív következményei. Ugyanakkor tudatosan, egyszerű módszerekkel csökkenthetjük a szemünket érő terhelést. A rendszeres szünet sokat segít.
  • Létezik olyan applikáció (a „szemstressz” szóra rákeresve), amellyel ellenőrizhetjük, hogy vajon szenvedünk-e digitális szembetegségben, vagy legalábbis „látási stresszben”.
  • A digitális eszközök kijelzői és az energiatakarékos izzók magas-eneregiájú kék fényt bocsátnak ki. Kutatások kimutatták, hogy a fokozott kék-ibolya fény behatás elősegíti a makuladegeneráció kialakulását és károsítja a retinát. Tanulmányok azt is bebizonyították, hogy a magas-energiájú kék-ibolya fény behatása károsan befolyásolja az agy alvás-ébrenlét szabályozó hormon, a melatonin termelését, ezzel alvászavarhoz vezethet.
  • A legújabb - speciális védőréteggel ellátott – szemüveglencsét kimondottan azok számára fejlesztették ki, akik sok időt töltenek beltérben képernyő, TV, tablet vagy okostelefon nézésével.
    A lencsék elülső felszínén elhelyezett szűrő blokkolja a káros kék-ibolya fény jelentős részét, míg a hátsó felszínen lévő tükrőződés-mentesítő réteg csökkenti a reflexiót, így fokozza a kontrasztot, élesebb látást biztosít. Ez a réteg csökkenti a 380-455 nm közötti spektrum fényáteresztését (vagyis a kék veszélyt), de megtartja a 460 nm fölötti hullámhossz fényáteresztését.

Dr. Elekes Ella Mária

Despre noi

Optica Optofarm în ultimii 30 de ani este la dispoziția dumneavoastră și a fost un lider de piață cu cele șapte unități din județ. Avem o echipă de medici bine pregătiți, care efectuează intervenții chirurgicale de cataractă cu procedura de facoemulsionare și alte operații mici.

Pe lângă aceste servicii oferim rame de ochelari la modă, ochelari de soare, lentile de contact, produse de îngrijire și accesorii pentru o mare varietate.