Blog

Diabéteszeses makulaödéma

Intravitreális anti-VEGF kezelés  

A diabétesz előfordulása a WHO adatai szerint 1980 óta négyszeresére emelkedett, világszerte összesen több mint 400 millió embert, a 18 év feletti populáció 8,5%-át érinti. Az előrejelzések szerint ez a növekedés a jövőben tovább folytatódik. Diabéteszes betegekben a látásromlás leggyakoribb oka a diabéteszes makulaödéma (DMO). Az éleslátásért felelős retina területén kialakuló folyadékgyülem oka a cukorbetegség során károsodott,. ill. újonnan képződött kis erek megváltozott áteresztőképessége.A folyamat hátterében a proszta­glan­dinok és az éreredetű növekedési faktor (VEGF) fokozott képződése áll.
Az állapot kezelésére több módszer is rendelkezésre áll: a hátsó pólus korábban arany standardnak számító lézerkezelése mellett bizonyos esetekben vitrec­tomia is szóba jön, de az utóbbi időben egyértelműen a különböző gyógyszeres lehetőségek, a szembe juttatott  glüko­kor­tikoidok (Triamcinolone / Vitreal-S, stb) és az anti- VEGF- antitestek (Bevacizumab / Avastin, Ranibizumab / Lucentis, Aflibercept / Eyelea) jelentik a leghatékonyabb kezelést.

Az Optofarm/Optolens keretében 2015-óta alkalmazunk intravitreális anti-VEGF ill. glükokortikoid injekciókat diabéteszes ma­ku­laödéma kezelésére. Felmérjük és folyamatosan követjük a páciensek látásélességét, a retina álapotát – ismételt optikai koherecia tomográfiás vizsgálatokkal (OCT), illetve szükség szerint  javasoljuk és elvégezzük az injekciós kezeléseket, újrakezeléseket.

Dr. Elekes Ella Mária

Cégünkről

Az Optica Optofarm már 30 éve az Önök szolgálatába áll, 7 egységgel vezető helyet tölt be a megyében. A jól képzett orvos csapatunk a látás korrekción kívül a kisebb műtétek mellett szürkehályog műtéteket is végez phacoemulsifikációs eljárással.

Ezen szolgáltatásokon kívül széles választékban ajánlunk divatos szemüvegkeretet, napszemüveget, kontaktlencsét, ápolószereket, tartozékokat és étrendkiegészítőket.