Blog

Diabéteszeses makulaödéma

Intravitreális anti-VEGF kezelés  

A diabétesz előfordulása a WHO adatai szerint 1980 óta négyszeresére emelkedett, világszerte összesen több mint 400 millió embert, a 18 év feletti populáció 8,5%-át érinti. Az előrejelzések szerint ez a növekedés a jövőben tovább folytatódik. Diabéteszes betegekben a látásromlás leggyakoribb oka a diabéteszes makulaödéma (DMO). Az éleslátásért felelős retina területén kialakuló folyadékgyülem oka a cukorbetegség során károsodott,. ill. újonnan képződött kis erek megváltozott áteresztőképessége.A folyamat hátterében a proszta­glan­dinok és az éreredetű növekedési faktor (VEGF) fokozott képződése áll.
Az állapot kezelésére több módszer is rendelkezésre áll: a hátsó pólus korábban arany standardnak számító lézerkezelése mellett bizonyos esetekben vitrec­tomia is szóba jön, de az utóbbi időben egyértelműen a különböző gyógyszeres lehetőségek, a szembe juttatott  glüko­kor­tikoidok (Triamcinolone / Vitreal-S, stb) és az anti- VEGF- antitestek (Bevacizumab / Avastin, Ranibizumab / Lucentis, Aflibercept / Eyelea) jelentik a leghatékonyabb kezelést.

Az Optofarm/Optolens keretében 2015-óta alkalmazunk intravitreális anti-VEGF ill. glükokortikoid injekciókat diabéteszes ma­ku­laödéma kezelésére. Felmérjük és folyamatosan követjük a páciensek látásélességét, a retina álapotát – ismételt optikai koherecia tomográfiás vizsgálatokkal (OCT), illetve szükség szerint  javasoljuk és elvégezzük az injekciós kezeléseket, újrakezeléseket.

Dr. Elekes Ella Mária

Despre noi

Optica Optofarm în ultimii 30 de ani este la dispoziția dumneavoastră și a fost un lider de piață cu cele șapte unități din județ. Avem o echipă de medici bine pregătiți, care efectuează intervenții chirurgicale de cataractă cu procedura de facoemulsionare și alte operații mici.

Pe lângă aceste servicii oferim rame de ochelari la modă, ochelari de soare, lentile de contact, produse de îngrijire și accesorii pentru o mare varietate.