Blog

Diabéteszeses makulaödéma

Intravitreális anti-VEGF kezelés  

A diabétesz előfordulása a WHO adatai szerint 1980 óta négyszeresére emelkedett, világszerte összesen több mint 400 millió embert, a 18 év feletti populáció 8,5%-át érinti. Az előrejelzések szerint ez a növekedés a jövőben tovább folytatódik. Diabéteszes betegekben a látásromlás leggyakoribb oka a diabéteszes makulaödéma (DMO). Az éleslátásért felelős retina területén kialakuló folyadékgyülem oka a cukorbetegség során károsodott,. ill. újonnan képződött kis erek megváltozott áteresztőképessége.A folyamat hátterében a proszta­glan­dinok és az éreredetű növekedési faktor (VEGF) fokozott képződése áll.
Az állapot kezelésére több módszer is rendelkezésre áll: a hátsó pólus korábban arany standardnak számító lézerkezelése mellett bizonyos esetekben vitrec­tomia is szóba jön, de az utóbbi időben egyértelműen a különböző gyógyszeres lehetőségek, a szembe juttatott  glüko­kor­tikoidok (Triamcinolone / Vitreal-S, stb) és az anti- VEGF- antitestek (Bevacizumab / Avastin, Ranibizumab / Lucentis, Aflibercept / Eyelea) jelentik a leghatékonyabb kezelést.

Az Optofarm/Optolens keretében 2015-óta alkalmazunk intravitreális anti-VEGF ill. glükokortikoid injekciókat diabéteszes ma­ku­laödéma kezelésére. Felmérjük és folyamatosan követjük a páciensek látásélességét, a retina álapotát – ismételt optikai koherecia tomográfiás vizsgálatokkal (OCT), illetve szükség szerint  javasoljuk és elvégezzük az injekciós kezeléseket, újrakezeléseket.

Dr. Elekes Ella Mária

About us

Our company Optica Optofarm has been for your service for 30 years now.
We have 7 units in the county. Our well-trained medical team can perform cataract surgery, vision correction and another smaller surgeries as well.

We also can offer fashionable eyeglasses, frames, sunglasses, contact lenses, care products, and accessories.